És ismét LOFT

Ígértem, hogy kivesézzük a stílust minden apró részletéig. Ma a jellemző anyaghasználat lesz a téma. Korábban  már említettem, hogy ez a stílus remekül ötvözhető, keverhető más stíluselemekkel, de ha nem akarunk katyvaszt, akkor az alaptézisekkel nem árt ha tisztában vagyunk. Mivel ipari épületek elfoglalásából eredeztethető a stílus kialakulása, így nem lesz nehéz kitalálni azt sem, hogy milyen anyagok adják meg az alaphangulatot. De menjünk szépen sorba.

Az anyagfelhasználás során a beton főszerepet kap.

Régebben legfeljebb garázsokban, mosókonyhákban hagyták nyersen a betont, a loft esetében ez másképp történik. A természetes betont speciális kezeléssel folttaszítóvá teszik, olykor festik is. Padlókhoz, konyhapultokhoz, mosdókhoz, kádakhoz, zuhanyzókhoz egyaránt szívesen használják. A végeredmény pedig stílusos és figyelemre méltó.

Mivel a Loft-nál régi gyárépületeket, ipari csarnokokat alakítottak át modern lakóterekké, multifunkcionális tágas és hatalmas lakóterek és belmagasságok jellemzik, falai vakolatlanok, csupasz tégla, beton vagy vas tartóoszlopok és iparias csarnokra jellemző épületgépészeti megoldások felfedezhetőek. Ehhez hatalmas nagy üvegfelületek, ablakok társulnak. A padló csiszolt beton vagy valami egyszerű hideg burkolat, de helyenként a parkettát vagy linóleumot is elő szeretettel használnak a lakberendezők, belsőépítészek.

Az épületgépészeti szerelvények gyakran láthatóak maradnak. Így a villanyvezetékek külső kábelcsatornában vagy a mennyezetről lelógatott kábeltálcán érik el az útjukat. A csővezetékek szintén láthatóak a rézcsövek miközben ellátják funkciójukat, gyakran dekorációként is szolgálnak egyben.

 

A loft stílus követői hűen az ipari gyökerekhez rendszerint használnak ipari termelésben gyártásban használatos tárgyakat a berendezés során dekorációs elemként, vagy akár használati tárgyként is.  Ezek alapanyaga lehet bármilyen rozsdás vaslemez, használt autógumi, vagy rozsdás olajos hordó is.

 

A modern loft lakberendezésben a korábban felhasznált ipari anyagok megjelennek új formában, újabb felhasználási területen. Így lehetnek akár betonból készített dísztárgyak, használati tárgyak. A hagyományos loft anyagok mellett nagy hangsúlyt kap az üveg, a rozsdamentes acél vagy alumínium felületek. Kihasználva a nagy tereket, a nagy ablakfelületeken beáramló fényt  nem ritka, hogy olyan újítások találnak helyet a loft lakásokban mint a zöld falak.

Most már egy lépéssel közelebb kerültünk a stílus-hű megoldások útján, de nem érkeztünk el a végső célhoz. ahhoz még sok mindent meg kell tanulnunk. így folytatjuk még a bútor választással, a textilek és kiegészítők között is barangolunk,, majd fényt hozunk a LOFT világába, de előtte megnézzük hogy mivel is tegyük mindezt. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük