A KÉK

 

Vegyünk egy alapszínt, a kéket és megmutatom  nektek, hatásával előnyével, hátrányával együtt. Szerethető a kék? Milyen a helyzete a lakberendezésben? Ezekre keresünk választ.

színsor2
A kék szín mint már említettem az alapszínek közé tartozik. A természetben millió árnyalatát csodálhatjuk meg. Úgymint az  égszínkék égboltot, a tenger színét, virágokon és egyes állatokon is fellelhető néhány igen különleges kék árnyalat.

pavatartas

A kék szín jelképes jelentése: bölcsesség, intelligencia, hallhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai asszociáció: derűs, friss, könnyed, áttetsző, szellős, távoli, csendes, nyugodt … A kék szín fiziológiai hatása: megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatólag hat, szellemi tevékenységre, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet- a békesség és a pihenés színeként jellemzik. (http://www.napfenyes-szinek.hu/hu/kiegeszito-informaciok/a-szinek-es-a-kornyezetre-gyakorolt-hatasuk/a-szinek-kozerzetre-gyakorolt-hatasa)

A kérdésre, hogy szerethető – e a kék szín, én egyértelműen azt mondom IGEN. Már említettem a lakberendezési szempontból biztonságos föld színek használatát, és sok lakberendező kolléga abba a hibába esik, hogy néhány jól bevált barnát és annak sötétebb világosabb árnyalatait használva marad ezen a biztonságos, ám egy idő után unalmas barna talajon. Én személy szerint szeretem, ha új színekkel játszhatok, ezek új kihívásokat jelent számomra, hogy egy -egy új színben hogyan lehet megtalálni a kívánt harmóniát. Így én azt mondom, hogy a kéknek sok szerethető árnyalata van. A kék a vörössel ellentétben nyugtatólag hat ránk. A lakásokban falszínként ritkán használatos, mivel hűvös, és kevésbé alkalmazkodó; akármilyen színnel nem fér meg. Az étkezőben mellőzzük a kék színt, mivel étvágycsökkentő hatású (erről is írok bővebben), hálószobában, olvasósarokban ideális.

Blue-Bedroom-Designs-2

Aqua-Blue-Decoration-Ideas-1

háló                  háló2                          images

Midnight-blue-living-room

A kék szín világos árnyalatai kedvező hatással vannak az emberi szervezetre: frissességet sugallnak, megnyugtatnak és inspirálnak. Jó választás a nappaliba – elsősorban a melegebb árnyalatok -, de a fürdőszobába is, hiszen a kék a víz színe. A kék sötétebb árnyalatainak azonban nem szabad a kiegészítő színnél nagyobb szerepet szánni. Ezek ugyanis negatívan hatnak a szervezetre: hosszútávon rontják a közérzetet, kedvetlenné tesznek, és a kilátástalanság érzésével töltenek meg. Sötét kék bútorokhoz mindenképpen válasszunk olyan kiegészítő színeket, amelyek melegséget, vagy vidámságot árasztanak. Ezek a színek megjelenhetnek a szőnyege, a textileken, vagy a falon, de akár egy -egy hangsúlyosabb kiegészítőn.

nappali2nappali3 nappali4

Mint már írtam, a falon ritkán alkalmazzuk a kéket, de ha mégis erre szánjuk magunkat, akkor mindenképpen olyan bútorokat válasszunk, aminek a színét szépen kiemeli a kék falszín. És itt se feledkezzünk meg a kiegészítőkről. Ha élénk színt választunk akkor kicsit nehezebb dolgunk van, mert a sok élénk színtől vibráló lehet a látvány.

green-blue-combination-interior-decor-6

Világosabb kékkel semlegesebb hatást érhetünk el, de annak is meg vannak a buktatói. Egy kedves ismerősöm kislánya akart mindenképpen világoskék szobát. Ebben kérték a segítségemet. Készítettem két olyan hangulatkollázst, aminél mindkét esetben a kék az alapszín, de a kiegészítők másak.

Ennél az első kollázsnál kék az alapszín, a kéknek egy fáradtabb árnyalata. A levendula és rózsaszín kiegészítőkkel nem is olyan hangsúlyos a kék szín.

hangulat1

A másik variációnál egy kicsit vidámabb kék árnyalatot választottam alapszínként, és több élénk kék és zöld színt használnék a kiegészítőkön. Ez összhatásában inkább KÉK lett. Ezzel azt a sztereotípiát is le tudtam hessegetni, hogy a kék szoba az fiús. Íme lehet nőcis is. (a rózsaszínnel fordítva még nem próbálkoztam :))

hangulat2

No és akkor hogyan is állunk a kék szín és az étvágy összefüggéssel? Milliónak tűnő évnyi kínlódás után meg van a megoldás? Viszlát kilók? Ki az akit ez a téma nem érdekel? A kék szín tanulmányozása során találtam egy érdekes cikket. E szerint, megerősítést nyert, hogy a legtöbb ember nem azért eszik mert éhes, vagyis nem csak akkor- hanem akkor is amikor ideges. Sok mindenkinél az evés pótcselekvés. Na jó ezt már eddig is tudtam. Na de ha ideges az ember, akkor nem mérlegel, hanem feltépi a hűtő ajtaját…

Szóval egyszer el kezdtek kísérletezni ezzel, hogy kiderítsék, hogy hogyan lehet ezen úrrá lenni. Persze lehet pszichológushoz járni és kibeszélni a feszültségeket és íme az egyszerűbb megoldás:

A kísérlet abból állt, hogy  két csoportot hoztak létre. A tesztalanyok felénél a hűtőszekrényben a hagyományos “fehér” világítást hagyták bent, míg a másik félnek egy kék villanykörtét csavartak a hűtőbe. Akik a kék színnel találkoztak a kísérlet alatt, jóval kevesebbet fogyasztottak a hűtőből, mint a másik csoport.

353213_b2a5825622378b56b6fa9d1c90cfcd72_m

Na hát akkor itt a megoldás! Miért is? A kék szín nyugtató hatással bír, és csökkenti az emberben felgyülemlett stresszt. A kevesebb stressz, pedig csökkenti az evési kedvet. Viszlát torkosság!

De vigyázat! van ami pont az ellentéte ennek. Ó ezek a fránya színek, a markukban tartanak minket!

1.

A “gonosz” rózsaszín a kék ellentéte ebből a szempontból. Serkenti az étvágyat, növeli a pulzusszámot, és a vérnyomást. Egy rózsaszínű terítékkel ellátott asztalnál a vendégek mindent el fognak pusztítani.(Még mi is)

353475_520068cc9b0d7aebe17ebd2d0ffd2b45_m

Jó hír viszont, hogy a migrénnel, magas vérnyomással, állandó idegeskedéssel küszködőknek jó választást tartogat a kék szín. Nem utolsó sorban pedig a kék szín segíti leküzdeni az alvászavarokat.

Szóval ha rosszul alszol, akkor irány a bolt, vegyél kék színű ágynemű huzatot, és próbáld ki, talán tényleg nyugodtabban alszol.

Összegezve tehát amit a kék színről tudnunk érdemes, ha a lakberendezésben használjuk: A kék szín nyugtató hatással bír. A friss levegő, és a tiszta tenger képzetét hozzák a lakásba. Világos, napfényes szobákban álmodni sem lehetne jobb választást, e szín remekül tágítja a teret. Élénk színek számára a kék remek háttérül szolgál. Égszínkék kárpitok, ágyneműhuzatok fehér bútorokkal kombinálva kiváló lehetőségeket rejtenek a lakberendezés szerelmeseinek.

Ne féljetek hát a kéktől! Bátran lehet válogatni a szebbnél szebb árnyalatok között.

Na de mi a helyzet, ha a padló kék? Ajaj! az már kicsit meredekebb. Légiesség a lábunk alatt? Ilyenkor kérdezhetjük: Hol van a biztonságos barna?

Így járt egy másik kedves ismerősöm, de talán nem haragszik meg, ha inkább barátomnak nevezem.  Vett egy aranyos kis lakást, ahol minden de értsd úgy ahogy mondom minden kék színű volt. Így tehát a padló is. A falak a radiátorok stb… átfestése mellett a teljes padlózat kicserélése nem volt opció a mostani felújítási körben. Találjunk rá megoldást, amivel kicsit megmelegíthetjük, ezt a hideg talajt.

Itt is hangulat kollázsokkal kezdtem. Keressünk színeket, hangulatokat, amihez társítható egy kék padló.

Három variáció készült:

mustár_khahi

Ezt a hangulatot a fa meleg barnái uralják és az élénk zöldek dobják fel egy kicsit. Egy absztrakt mintás szőnyeg sok meleg színnel- ez adja a stabilitást.

narancsos

Ezt a hangulatot a narancs és a fehér uralja a kék mellett. A narancs melegsége, a fehér tisztasága szép harmóniát teremt.

Itt előnyt kovácsolunk a hideg kékből, és használjuk még pinkkel és sárgával, naranccsal, hogy vidámmá varázsoljuk a hangulatot.A kerékpár nem véletlen. A lakás tulajdonosa egy vidám sportos vagány csajszi! Mondanom sem kell melyiket választotta…

pinkes

Szóval ezek voltak példák arra, hogy a kék korántsem olyan nehéz dió a lakberendezésben mint hinnénk, de persze azért óvatosan kell bánni vele. De ezt minden színnél elmondhatjuk. A harmónia és az egyensúly ennek a színnek az alkalmazásánál is nagyon fontos!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük