Színek a lakberendezésben

AVAGY ISMERJÜK MEG A SZÍNEKET

muveszet(1)

 

A lakberendezés alapköve a színek ismerete, és hogy tudjuk mi az, amit a színekkel elérhetünk. Ismerni kell a színek emberre vetített hatását, mind pedig a térre, térérzetre vetített hatását. Fontos alapkő ez, mert mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha egy helyiségbe belépünk, az ott érzékelt színek azonnal valamilyen hatást váltanak ki bennünk.

Valamennyi helyiség hangulatát alapvetően meghatározza az, hogy milyen színek minták formák dominálnak benn. Ha jól sáfárkodunk a színek használatával, sok mindent elérhetünk. Ki tudjuk fejezni az egyéniségünket, a térérzetre is hatással lehetünk, és a megfelelő színekkel el tudjuk érni, hogy egy adott helyiség otthonosságot, rendezettséget, tisztaságot, vagy éppen káoszt,, ridegséget, beszűkült teret mutasson.

Mit is jelent maga a szín?

A wikipédia megfogalmazásában:

„A szín a dolgoknak az a tulajdonsága, hogy az emberi látás hullámhossztól és világosságtól függően különbözőnek látja azokat.”

A Nemzetközi Világítástechnikai Szótár szerint:

„A szín (angolul: hue) a vizuális érzéklet azon tulajdonsága, amelynél valamely felület tulajdonságai hasonlóak az olyan észleletekhez, mint a vörös, sárga, zöld és kék, illetve ezek kombinációja

Az észlelt szín vizuális érzéklet, amelyet a színezetre vonatkozó olyan szavakkal fejezünk ki, mint sárga, narancs, barna, vörös, rózsaszín, zöld, kék, vagy bíbor, illetve olyan akromatikus érzékletek nevével, mint fehér, szürke, fekete; és olyan kifejezésekkel minősítünk, mint ragyogó, fakó, fényes, sötét, vagy ezek kombinációja.

Az észlelt szín függ a színinger spektrális tulajdonságaitól, az ingert létrehozó felület méretétől, alakjától, szerkezetétől, és környezetétől; függ az észlelő adaptációs állapotától, tapasztalataitól, és a megfigyelthez hasonló érzékletere vonatkozó emlékeitől. A színészlelet kifejezhető, mint térfogati szín, fényszín, testszín, vagy Ganzfeld szín.”  

A szín másik megfogalmazásban:

A szín fizikai jelenség, a tárgyak felületének azon tulajdonsága, hogy miképp verik vissza a fényt, mely fény lehet természetes vagy mesterséges. Fény nélkül szín sincs! A fénysugár egy része a felületen elnyelődik, másik része visszaverődik. A látható szín ezek arányának a függvénye.

Miért hatnak ránk a színek? 

 A színlátás folyamatában, az első állomás a sötétség és a világosság megkülönböztetése, az éjszaka és a nappal, az ismert és az ismeretlen elkülönítése volt. Talán ez magyarázza azt is, hogy a fehéret, a sárgát elsősorban pozitív hatásként érzékeljük, és pozitív jelentéssekkel kapcsoljuk össze, míg a fekete és a sötét színek mindig valami rejtélyeset, titokzatosat sugallnak számunkra.

A színek hangulati hatása tovább alakult, a színekhez társuló kép vagy hangulat ritkán tudatos, inkább a tapasztalás során, emlékképek alapján keletkezik. A barna, a föld közelségét, stabilitást, biztonságot jelent. A vörös a vér, a veszély és az élet színe is lehet. A zöld a vegetáció színe, a kék távoli, megfoghatatlan, mint az ég.

Most vegyük sorra a színeket, azok szerepét, hatását a lakásban. Egyik alapszínünkkel, a sárgával kezdjük a sort.

szinek-hatasai

Egy hozzászólás “Színek a lakberendezésben” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük