Sárga- amitől falra is mászhatsz

 

Mostanság kicsit elhanyagolt szín a sárga. Volt idő, amikor szinte minden lakásban volt legalább egy helyiség, amit sárgára festettek. Ennél már csak a narancsnak volt nagyobb divatja, de most a sárgát taglaljuk.   A lakberendezési trend, ma inkább a biztonságosabb föld színek felé fordult, úgymint a barna, a bézs, kávé, kakaó és ezek millió árnyalatai.

A belsőépítészetben és a lakberendezésben most méltatlanul hanyagolt a sárga szín és annak árnyalatai, pedig a sárga az a szín, amivel nehéz hibát elkövetni, még akkor is, ha nem lakberendezővel történik a lakásfelújítás.

SARGS2

 

A sárga szín nagyon jó választás lehet, ha napfényes, vidám hatást szeretnénk elérni a színezéssel.  A sárga napfényt varázsol a helyiségbe még akkor is, ha az a helyiség benapozás szempontjából nem túl kedvező, vagy például a késő őszi, téli időszakban, amikor kevés a természetes napfény. A sárga pozitív érzelmi hatásai: jókedv, tettrekészség, optimizmus, boldogság, idealizmus, nyár, felszabadultság, remény, képzelőerő, napsütés, filozófia, fiatalság.

A sárga ezért nagyszerű választás a falak színezéséhez, vagy a kiegészítőkhöz.

Ahhoz viszont, hogy a pont megfelelő hatást érjük el, nagyon fontos az arányok megtartása, és a megfelelő árnyalat kiválasztása.

lámpa másolata
http://neked.bloglap.hu/?p=2

 

fold-napja
http://www.flatart.hu/blog/dekoracio-a-fold-napja-jegyeben/

7-colors-yellow-green

 

Mert amennyire hasznos lehet a sárga, annyira lehet ártalmas is.

yellow-wall-paint másolata

A túl sok felületen és túl élénk árnyalatban alkalmazott sárga ingerültté, fejfájóssá teheti az embert. Így izgága gyerek szobáját semmi esetre ne fessük sárgára – ha jót akarunk.

yellow-wall-fun-suzhou másolata

A sárga negatív érzelmi hatásai: idegesítő, ingatag, irigy, erőszakos.

A sárga az arany méz sárgájával kiegészítve a gazdagság és a hatalom mindenkori jelzője. Vidám és bensőséges, az otthon melegét legjobban visszatükrözni képes szín.

Egy modern, elegáns szoba falain, világos és sötét kontrasztos színű bútorokkal harmonikus berendezést alkothat.

512181e1d3e0fb15424da3c4442c883c

Mélyebb helyiségek falait térben előre tolja.

A sárga jelentése más kultúrákban: ázsiai kultúrákban: szent, uralkodó.

A derűs hatás kialakításában a legfontosabb, hogy mindig meleg tónusú sárgát válasszunk, mert a valamelyest is zöldes árnyalat könnyen vibráló lehet.

 

sunny-yellow-wall-bedroom-decoraation-with-wooden-bed-platform-and-wooden-cabinet-915x843

Terápiás hatása: emésztési zavarok, idegerősítő, kedvezően hat a táplálkozási szervekre, cukorbetegségre, idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti, ha szellemi tevékenységet végzünk, sárga szín mellett jobban tudunk összpontosítani, felvidítja a melankólikusokat.

Alkalmazhatjuk a sárgát mint egy- egy üde színfoltot a szobában, úgy, hogy csak egy egy falszakaszon, vagy olyan helyen festjük le vele a falat, amit ki akarunk emelni.

30931_600szinharmonia1
http://www.noiportal.hu/main/npnews-22479.html

 

kenyelmes-sarga-nappali másolata tv_fal

 

De az üde színfolt lehet egy- egy bútor darab is, de itt is nagyon fontos figyelni az arányokra, és a bútorok elhelyezésére, hogy ne “billenjen” el a szoba.

sarga-nappali-sarga-kanape másolata (2) sarga-feher-gyerekszoba-butor másolata (2) phpThumb_generated_thumbnailjpg másolata

 

Persze ezek a képek mind az élénkebb sárga alkalmazására adnak ötletet, és láthatjuk, hogy lehet okosan, és harmonikusan is használni ezt a színt.

A továbbiakban is fogunk még foglalkozni a sárgával, de ott kicsit visszafogottabb árnyalatok használatára keresünk példákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük