LOFT- a megunhatatlan

Korábban már írtam a ma nagyon kedvelt LOFT sítlus kialakulásáról, a külső jegyekről, most folytatom tovább a belsőépítészeti jellemzők bemutatásával. Azért is került elő most ismét ez a téma, mert sok más stílusirányzattal szemben elég időtállónak  mutatkozik a LOFT nálunk is – nem csak külföldön. Ahogy figyeltem a stílus alakulását, azt lehet látni, hogy remek alapot ad, bármivel jól társítható, ls kaméleon módjára igazodik az aktualitásokhoz. Mondhatnánk: a nagy megújuló. 

De mégis. Ahhoz hogy hiteles legyen fontos tudni az alapokat, a megfelelő stíluselemek használatát. Ebben nyújt segítséget a mai bejegyzésem, aminek lesz még folytatása. Ma a belsőépítészeti elemekről kaphattok útmutatást, majd az anyaghasználatról, a textilekről, bútorokról, világításról. Na de ne szaladjunk előre…hanem inkább induljunk vissza, vissza az időben: 

A 70-es években kezdetét vette a régi üzemcsarnokok renoválása, illetve lakhatóvá alakítása, és ezzel megindult hódító útjára a ma ismert loft-lakások kialakulása.

A konyha, nappali, étkező, előszoba egyetlen osztatlan térben található, így a végeredmény egy egybefüggő, áramló tér.

 Az egybefüggő értékes teret hiba lenne szétdarabolni, így nincsenek külön lakóterek, általában csak a háló, a fürdő, esetleg mosókonyha vagy dolgozószoba van fallal leválasztva, de előfordulhat, hogy még ezek sem. Az iparcsarnokok jellemző épületgépészeti megoldásai, a betonburkolatok, a vakolatlan téglafalak, a beton- és vasoszlopok teremtik meg az azt indusztriális hangulatot, amitől a loft loft lesz.

Korábban ezek a lakások olcsók és mondhatni ingyenesek voltak mára már drágává és kelendővé váltak és a loft egy életstílussá nőtte ki magát. Általában fiatal és szingli vagy gyerektelen párok, üzletemberek körében elterjedt. Az ilyen típusú lakások a belvárosban találhatóak meg.

Ennek ellenére mára egy loft lakás luxuskategóriásnak számít, általában tehetős fiatal értelmiségiek, szinglik vagy gyermektelen párok lakják, nagyon aktív társasági élettel. A legjobb példa erre New York egyik leghíresebb városrésze, a Soho, amelynek hangulata már akkor is menthetetlenül magával ragadja az embert, ha csak képen látja. A kerület rengeteg művész otthona, utánozhatatlan stílusa mellett galériáiról, kulturális és bevásárlóközpontjairól híres.

A térformálás mind elengedhetetlen eleme a LOFT-nak. de mi van akkor, ha nincs gyárépületünk, vagy elhagyott üzemünk, ahol LOFT lakást csinálhatunk? Ha szeretjük ezt a stílust, ha szeretnénk megjeleníteni az otthonunkban. nem kell kétségbe esni. Van rá mód hogy megtegyük. az anyaghasználat, a bútor választás, a megfelelő lámpák kiválasztása segítségünkre lehet. De ezt a következő bejegyzésekben olvashatjátok. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük