Egy barátom kedvéért osztom ezt meg most veletek.
4 személyre:
- 25 dkg juhtúró
- 1 tojás
- 1 tejföl
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1/2 kg krumpli
- 20 dkg liszt
- sok bors
- só
- 30 dkg kolozsvári szalonna
A krumplit pépesre kell lereszelni (aprító géppel is le lehet pépesíteni) hozzá keverjük a lisztet, a tojást, a sót és a borsot. Nagy lyukú nokedliszaggatóval forrásban lévő sós vízbe kell beleszaggatni. Bővebb vízzel számoljatok mint egy rendes nokedlivel, különben le fog ragadni az alja. Ha megfőtt, leszűrjük és egy nagy tálba tesszük. A kolozsvári szalonnát kockára vágjuk kiolvasztjuk a zsírját és ha nem túl zsíros, akkor a zsírjával együtt a kifőtt sztrapacskára öntjük. A juhtúrót a tejföllel elkeverjük, majd azt is a sztrapacskához keverjük. Hőálló tálat, vagy tepsit kikenünk vajjal és abba öntjük ezt a masszát. Kb. 20-25 perc alatt 200-220 fokon összesütjük, hogy ropogósra süljön a teteje. Tálalásnál is megszórhatjuk még szalonna kockákkal.
Jó étvágyat! (Neked is Joe!)