ŐSZ A LAKÁSBAN

Mit jelent számunkra az ősz? Tényleg csak az elmúlás az ami az eszünkbe jut az ősszel kapcsolatban? Számomra tartogat mindig valami mást is. A sok-sok színes falevél, az élénk színekben pompázó őszi virágok, a dísztök narancssárga színe, az aranyló napkorong sok sok energiát szabadít fel bennem. Igen, valaminek az elmúlása az ősz, de az elmúlás előrevetít egy új kezdetet is. Lehet ez egy lakás felújításra szánt időszak is, hiszen a környezetünk tele van inspirációval.  Ha csak a színvilágra gondolunk, a lehetőségek tárháza végtelen.

A narancsok, bordók, barnák zöldek sárgák mind mind körbevesznek minket. 

De hogyan is járjunk el helyesen, ha ezeket a színeket vesszük alapul?

Mit is szeretnénk elérni? Vigyáznunk kell. Ez az évszak megtéveszthet minket, hiszen vágyódunk a melegségre, az egyre rövidülő nappalok miatt a napfényt keressük, vagy igyekszünk belopni a lakásba a napfényes hangulatot. 

De vegyük sorra, hogy mit is tehetünk, hogy ne hibázzunk nagyot.  Vegyük például  falakat. 

 

Nagyon meleggé, puhává, kuckóssá varázsolhatunk egy szobát, ha a falait az ősz, vagy a fűszerek színével festjük le. De tényleg helyesen járunk el? Biztos ugyanerre a hatásra vágyunk majd nyáron amikor a legnagyobb melegben kornyadozunk? Vagy inkább egy hűs szobában éreznénk jobban magunkat? Azt hiszem meg van a válasz a kérdésünkre.

 

 

 Úgyhogy én azt gondolom, hogy a legjobb, ha úgy hozzuk be az ősz színeit a lakásba, hogy az viszonylag egyszerűbben változtatható legyen.

Milyen lehetőségeink vannak? Ha például csak egy -egy falfelületet festünk színesre, a többit fehéren hagyjuk, vagy valamilyen pasztell árnyalatúra festjük, könnyebben tudjuk az évszakhoz igazítani a hangulatot. 

 

 Kiegészítők segítségével is behozhatjuk az őszt a lakásba: 

Ilyenkor vágyunk a melegségre, szükség lehet egy két jó puha takaróra a fotelben, vagy a délutáni szunyókáláshoz. Válaszunk meleg puha anyagú plédet, ágytakarót, díszpárnát az ősz színeiben. 

Természetesen itt nem érnek véget a lehetőségeink, hiszen van még néhány felület, ahol “melegíthetjük” még a szobát. Nyáron a melegben jól esik a hűs padlón sétálni  mezítláb, amit nem mondhatunk el ősszel és télen, Ilyenkor jobban esik ha meleg szőnyegbe süppedhet a lábunk. Ne késlekedjünk keressünk pihe-puha szőnyeget és terítsük le. Máris néhány fokkal melegebbnek érezzük majd a szobánkat. 

 

Ősszel amikor már hamar sötétedik akkor a lakásban korán felkapcsoljuk a villanyokat. Ilyenkor viszont könnyen beláthatnak az otthonunkban. Bár tudjuk, hogy vannak országok, ahol ebből nem csinálnak gondot, a mi kultúránkba ez nem szokványos. Szeretünk este beburkolózni az otthonunk védelmébe. ilyenkor tesznek jó szolgálatot a mindenféle árnyékolók. És persze nem csak a kíváncsiskodó tekinteteket zárják ki, hanem a meleget is benn tartják a lakásban. Erre jó szolgálatot tesznek például a redőnyök,de az a belső hangulaton nem sokat változtatnak. Úgyhogy a megfelelő megoldást számunkra a függönyök és sötétítők jelentik. Azzal együtt, hogy intimebbé tehetjük az otthonunkat még dekorálhatjuk is. Válasszunk drapériát az ősz színeiben, és használjuk dúsan redőzve. Újabb fokokkal melegszik az otthonunk. (Sajnos olyan megoldást nem tudok nyújtani a dekorálással, ami teljes egészében kiküszöbölné a fűtés szükségességét)

 

Jöhetnek még a dekorációs tárgyak, ami lehet egyszerűen a parkban tett séta közben összeszedett falevél egy csokorban, gesztenye egy tálban vagy akár pár faág egy padlóvázában.

 

 

 Azt gondolom, hogy most miután láttuk hogy mennyi új lehetőséget tartogat számunkra az ősz, egyet érthetünk abban, hogy bár az ősz valóban valaminek az elmúlása, de egyúttal sok-sok mindennek a kezdete is. Ősszel kezdődik az új iskolai tanév, az egyházi új év, a legtöbb növényt ősszel érdemes ültetni. A lehulló faleveleket mikor összesöpörjük, söpörjük velük össze a gondjainkat is, és akkor a megújulás is könnyebben megy majd!. Szóval elő a söprűket!

1   2   3   4    5    6

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük