Újrafeldolgozás, újrahasznosítás, recycling… I.

 

recycle-symbol

Sokféleképpen nevezzük, de mindegyiknek egy a lényege: az anyagában történő hasznosítás, mert ezen tevékenységnek köszönhetően a hulladékból újra termék készül! Így a másodnyersanyag (hulladék) nem vész el, csak átalakul.

Mit nevezünk hulladéknak? Az ember, ha azt hallja, hogy hulladék, akkor elsősorban arra gondol, amit a konyhában a szemetesbe dob, esetleg a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre, vagy az utcán, tereken eldobált szeméthalmazra.

 

pillepalackok

Pedig hulladék lehet az is, amit már évek óta röjtögetünk a szekrény aljába, hogy „jó lesz még valamire”, vagy egy bútordarab, ami még funkcionál ugyan, de már nem teszik, nem szeretjük, vagy nem illik bele egy újabb miliőbe.

Ezek hasznosítására is kell gondolnunk, amikor újrahasznosításról beszélünk.

Sok érdekes filmet láttam már, hogy hogyan dolgozzák fel a pet palackokat, az alumínium dobozokat vagy a papírt, de az újrahasznosított kreatív ötletekkel kevés televíziós műsor foglalkozik.

3811_small

Az interneten nagyon sok oldal, cikk foglalkozik ezzel a témával, de valahogy a mindennapokba nem tud begyűrűzni az újrahasznosítás gyakorlata. Persze ezeknek a termékeknek az előállítása nem annyira gazdasági tevékenység, sokkal inkább a saját magunk szórakoztatására történik.

Azért kicsit kutakodtam, és összegyűjtöttem pár olyan ötletet, amit otthon is megvalósíthatunk, ihletet meríthetünk belőle. Első körben néhány inkább kézműves ötletet mutatok.

A raklap felhasználásának millió és még egy variációját láthattuk már mostanában, ami valóban nagyszerű dolog, de e mellett még számtalan, sokkal inkább kéznél lévő dolgot is felhasználhatunk újra más funkcióban. Mint ahogyan tettem én is egy pulcsival, miből cicapárna lett.

No lássuk mit is használhatunk még. Ha már a pulcsiról beszéltem, ügyes kezűek a kicsit elnyúlott, de meg nem unt, szakadásig hordott pulcsikból az ép részek felhasználásával kisebb nagyobb takarót is készíthetnek. Mellesleg ez jó karácsonyi ajándék is lehet férjünknek és ezzel meg is szabadulhatunk a “nehogy kidobd nincs annak semmi baja” ruhaneműktől.

Pulcsiból-takaró

A másik, általam igencsak utált tevékenység az az üres üvegektől való megszabadulás. Nem tudom, de valahogy ez nem megy nekem. Van hogy hetekig kerülgetem a kosaramban a kamrában, mire eljutok odáig, hogy legalább a garázsba levigyem, de ha  igazán őszinte akarok lenni, akkor be kell ismernem, hogy nem én szoktam levinni. De mivel az üvegek nagy része nem is visszaváltható így a legnagyobb része az üveges kukában végzi, és csörömpöéssel leli meg végső helyét- természetesen az újrahasznosításig. Na de mit is kezdhetünk vele, ha nem akarjuk levinni a garázsba?

Dvinus-5564531_282054881917171_288330516_n-800x422

Lehet belőle asztalláb, de ehhez persze kell még szakmai segítség is.

Lehet egy polc tartószerkezete, vagy

photos-modern-design-of-recycled-home-furniture

 

ha üveg vágóval levágjuk az alját akkor egy stílusos csillár is lehet

 

üveg lámpa

De kerti olajlámpásként is jól mutathat. Mindenféle maradék cső darabok, bilincsek felhasználásával.

üveg lámpás

A következő alanyaink a műanyag rekeszek, ládák, amire megmondom őszintén újrahasznosítási szempontból még sohasem gondoltam.

Persze nem mondom, hogy a nappalimban álmaim netovábbja lenne egy ilyen csillár,

Furniture Recycling - Awesome Lamp Furniture design

de egy ilyen kis komódot el tudnék képzelni egy modern stílusos lakásban.

crates-cabinet_large

Ezt inkább csak a vicc kedvéért tettem fel, nekem ugyan nincsenek kamasz fiaim, de szerintem a legtöbb gyerek örülne egy ilyen szekrénynek. Átlátható, nem kell hajtogatni, és a ruhaneműk bátran keveredhetnek… a zseni uralkodik a káoszon.

wall-crate-storage

Most nézzünk megoldásokat lámpákra. A patyolatban kapjuk a drótvállfát, amivel igazság szerint túl sok mindent nem lehet kezdeni. De ha szorgalmasan gyűjtögetjük, akkor akár ezt is megvalósíthatjuk:

109 101-design-studio-48-hanger

Az a bizonyos kazetta. Állítólag mai tizenévesek kezébe adtak ilyen kazettákat és nem tudták hogy mit is kell vele kezdeni. Még szerencse, hogy az ötletadónk elég kreatív volt, és néhány kábelkötözőt segítségül hívva megalkotta ezt a gyönyörűséget.

Cool-Contemporary-Lamps-Recycled-Products-Cassette-Tape-Table-Box

És még vállfa lámpa:

hangeliers-1

És ezek a lámpacsodák is érdekesek. A tojástartóból kivágott lámpabura, a borosüveg lámpabura, a turmixgép lámpa, ezek jók. Nagyon jók. De a legjobb: kifogyott tollakból készített lámpa. Ehhez elengedhetetlen néhány irodaházzal szerződést kötni, az alapanyag beszerzésére….

 

recycled-lamps-main

Vannak még lehetetlen ötletek? Ó igen azok vannak csak igazán- de ezeket nem kommentálom. magukért beszélnek.

Csináld-magad-ruhafogas

óra2 óra furniture-extraordinary-red-white-recycled-furniture-for-graceful-home-decorating-idea-enchanting-recycle-old-furniture-inspiration 5b0c795973fab93d32f0815ea7bb1ad6 Upcycled-Clock unique-furniture-design-recycling-car-parts-3Recycled-Furniture

Na és hová tegyük a virágokat?

dezeen_Da-Morto-A-Orto-by-Peter-Bottazzi-and-Denise-Bonapace-10 Da-Morto-A-Orto-Bottazzi-and-Bonapace31

 

Da-Morto-A-Orto-Bottazzi-and-Bonapace51

Egy ilyen megoldásnál azért vigyázzatok arra hogy egyensúlyban legyen a felépítmény!

Nos mára ennyi, de ígérem hamarosan folytatom még néhány jópofa ötlettel, mert vannak még.

Addig is nézzetek körül otthon…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük