Lépjünk a tettek mezejére

Lassan egy év is eltelt már azóta, hogy az építkezési terveinkről írtam. Mármint arról, hogy a CSOK nekünk is lehetőséget ad egy új otthon megteremtésére. 

Sokszor hallhattuk már azt, hogy az ember az első házat az ellenségének, a másodikat a barátjának és a harmadikat magának építi. Nekünk erre nem lesz lehetőségünk, úgyhogy alaposan végig kell gondolnunk, hogy milyen otthont is teremtsünk magunknak, amit nem akarunk sem az ellenségünknek, sem a barátainknak…

Keresgéltünk, és megtaláltuk az ideális területet, ahová otthonunkat építhetjük, ahol egy hosszú fárasztó nap után a kapubejáróra felhajtva azt érezhetjük: “Itthon vagyunk”

Most még a kiindulási állapotot tudom bemutatni, van egy régi parasztház, egy pajta, néhány ól, amit el kell bontani. 

Sokáig csak sétálgattunk az udvaron, néztük honnan süt a nap, mennyire huzatos, milyen a tér, mit fogunk látni ha kiülünk a teraszra és így tovább. Ízlelgettük az érzést, ami- meg kell mondani nem volt magától értetődő. Szeretjük a mostani otthonunkat is, sok sok évi munkánk gyümölcse van benne, és így talán kicsit nehezebb volt rákoncentrálni egy új otthon megteremtésére. 

Az persze nem mondható el a mostani házunkról hogy tökéletes, és amikor egy vendég sereg ellátásánál a konyha közepén toporgok a szennyes tányérokkal vagy éppen leszedett tálakkal hogy nem tudom hová rakni, akkor könnyebben megy a vágyakozás az újra. 

Szóval a vágyakozás az már kialakult, de jött a következő kérdés? Hogyan kezdjük el a tervezést. 

Sokan úgy gondolják, hogy van egy telek, akarok egy házat, legyen nagy konyha, nagy nappali, étkező, legyen négy hálószoba meg a sallang aztán a tervező meg találja ki. 

Persze így is lehet, de ha már egy kicsit szakmabéli lett az ember, akkor elkezd gondolkodni. De mivel a házat nem egyedül fogom lakni, így az egész tervezés mondhatni egy családi tevékenység lett, ahol mindenki igényét figyelembe vettük. 

S hogyan kezdtünk hozzá? Megpróbálom most csak nagyon tömören pontokba szedni a lépéseket, majd a továbbiakban pedig kicsit bővebben is boncolgatom az egyes lépéseket. 

  1. Nézzük meg a telek tájolását 
  2. Nézzünk utána, hogy milyen beépítési módot kell alkalmazni a telken. (Ezt egyébként már a telek választásánál érdemes figyelembe venni.)
  3. Gondoljuk végig a napirendünket, a legfontosabb napi rutint, a szabadidő tevékenységeket, szokásainkat.
  4. Írjuk fel a kívánságainkat – melyik helyiségből melyikbe szeretnénk eljutni, melyik égtáj felé szeretnénk a konyhát, a nappalit, hol akarunk kapcsolatot a kerttel, vagy terasszal, akarunk – e emeletet, vagy elzárkózunk tőle. 
  5. Nézzünk meg pár (jó sok 🙂 )házat akár a környéken, akár interneten, figyeljük meg a tetőformát, az ablakokat, a színeket, és ami nagyon tetszik, azt vagy fotózzuk, vagy ha neten néztük akkor gyűjtögessük mappákba, és csoportosítsuk. 
  6. Ne akarjuk kockás papíron megtervezni a házat!! Ezt hagyjuk a mérnököknek, hiszen ezért tanultak!

Nagyjából így kezdtünk mi is hozzá és egy nagyon hosszú kompromisszumokkal teli folyamat végére érkeztünk el a tervek végső állapotához. 

A következő bejegyzésben erről írok lépésről lépésre, helyiségről helyiségre. 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük