Rend a lelke mindennek V. – Ne rázd a rongyot!

Ne rázd a rongyot inkább hajtogass! Ha nem tudod hogy hogyan csináld, most megmutatom. Na persze! Ki az aki nem tud ruhát hajtogatni? Meg fogsz lepődni: sokan nem tudnak – azaz nem tudunk helyesen. 1.lepes_1   

Úgy jutottunk idáig, hogy elképzeltük hogy milyen rendezett otthonban szeretnénk élni, aztán kiválogattuk a számunkra igazán fontos ruhadarabokat, a többit kidobtuk vagy elajándékoztuk. Majd maradt egy ruhakupac a szoba közepén, amit valahogyan le kell pakolnunk, és lehetőleg úgy hogy ha már rendet rakunk a szekrényeinkben,. akkor az fenntartható legyen, és ne érezzük úgy egy – két hét után, hogy újra kell kezdenünk. Hogyan juthatunk erre az eredményre? Helyesen hajtogatni, helyesen tárolni a hajtogatott ruhákat- ez a fenntartható rend titka.

konmari-drawer

Elmesélem, hogy hogyan jutottam erre a következtetésre. Messzire kerültünk a családunktól, a szülői háztól. S minden alkalommal amikor meglátogattuk a szüleinket, családunkat, több napra utaztunk. ÉS akkor jön a pakolás, amit- néhány év után már nagyon utáltam. Bőröndből öltözködni, kipakolni, bepakolni.- Most sem tartozik a kedvenceim közé. És akkor amikor születtek sorra a gyerekek és már 5 emberre kellett pakolnom, kezdtem elveszteni a türelmemet. Hiába hajtogattam össze a ruhákat és simogattam bele a bőröndben, az első mozdulattal kivett pizsama, vagy póló teljesen összeborította az egészet és onnantól kezdve már csak forgattuk a ruhákat össze-vissza. Na azt hiszem nem kell elmondanom, hogy milyen állapotba kerültek a ruhák pillanatok alatt.

drawer_before

Mígnem egyszer a sógornőmék jöttek el hozzánk – szintén 3 gyerekkel- és azt látom, hogy a ruháik teljesen rendezetten sorban vannak a bőröndben. Igaz kisebbre – több hajtással- voltak összehajtva a ruhák, de ha ránéztem a bőröndre, rögtön áltatható volt, hogy mi van benne, mint ahogy a könyvek sorakoznak a polcon, úgy sorakoztak a ruhák a bőröndben. Zseniális! Ha egyet kiveszek, nem borul össze az egész. Nem kell átforgatnom ha keresek valamit. Na ezt a módszert átveszem- gondoltam, és így is volt. Az utazások során remekül ment a ruhák rendezgetése. De sajnos az nem jutott eszembe, hogy ezt a módszert a ruhás szekrényben is alkalmazhatnám. Ahhoz az unokahúgomhoz kellett elmenni, aki éppen a harisnyái között keresgetett, és mikor megláttam a szekrényét leesett az állam. A harisnyák színek szerint sorba voltak rakva egy cipős dobozba behajtogatva, szintén úgy mint ahogy a könyvek vannak sorba és látjuk a könyvek gerincét, úgy lehetett eligazodni a harisnyás dobozban is. Szerintem minden nő ismeri azt a pillanatot, amikor a harisnyák lábait próbáljuk egymás szorításából kibogozni. Na ezzel a módszerrel ennek véget vethetünk. És ezt a módszert is átvettem, és mondhatom jól működik. A lányaim szekrényében is. És ha a bőröndbe be tudjuk hajtogatni a ruhákat miért ne tennénk ezt a fiókokba is?

Life-Hacks-For-Your-Clothing-Closet-Tshirt-drawer

Akinek gyereke van ismeri azt az érzést, amikor a gyermek a legalul elhelyezkedő pólót szeretné felvenni oviba menet. Egy mozdulattal kirántja a szekrényből és minden egyes darab, amik fölötte voltak, teljesen szétborulva, a földön, a szekrény minden pontjában össze – vissza hevernek.

A fiókba sorba hajtogatott ruhák esetében ez nem fordulhat elő. Ebben rejlik a fenntarthatóság titka. Emellett nagyszerű és játékos feladat is, hogy közben megtanuljuk, kitapasztaljuk hogy melyik ruhadarabunknak melyik hajtogatás “áll a legjobban”. Melyik hajtogatási módszerrel tudjuk a legoptimálisabban összehajtogatni.

De mi a helyzet a gardróbban a vállfás ruhákkal? Azok mehetnek össze vissza, hogy aztán ott is keresgetnünk kelljen a reggeli rohanásban? Szerintem már sejtitek a választ: természetesen nem. Ott is rendszereznünk kell a ruhákat ahhoz, hogy jó érzés legyen kinyitni a szekrényajtót. Erre még nem fejlesztettem ki saját módszert, de egyet tanultam a KonMari módszer tanulmányozása során, és bár még nem próbáltam ki, nekem teszik az elve. Azt javasolja, hogy balról jobbra emelkedő sorba kell elrendezni a ruhákat. Miért pont balról jobbra? Megmagyarázni nem tudom, de Marie Kondo szerint jobbra emelkedő vonalak nyugtatólag hatnak az emberre. Próbáld csak ki. Rajzolj el jobbra emelkedő és egy jobbra ereszkedő nyilat- akár a levegőbe is rajzolhatod. Ha jobban megfigyeled magad akkor azt veszed észre, hogy ha jobbra emelkedő nyilat rajzolsz, akkor könnyebbnek érzed magad.  Hát ennyi a magyarázat. Szóval balról jobbra haladva helyezzük el a nehéz ruhadarabokat – ide tartoznak a súlyosabb anyagokból, valamit  sötét színű anyagokból készült ruhák. Jobb felé haladva egyre rövidebb és vékonyabb anyagú és világosabbakat akassz fel! Lehet hogy azt fogod most gondolni, hogy ennyire talán nem kell belemenni ebbe a rendszerezésbe, vagy hogy ennyire apró részlet úgysem számít. De én mégis azt gondolom, hogy érdemes megpróbálni. Ha rendszer van a szekrényedbe, akkor a ruhákat – amikor elpakoljuk- könnyebben tudjuk beilleszteni egy rendszerbe és ezzel fenntartani a rendet, mint mindig újra rakosgatni a ruhákat. 102063048.jpg.rendition.largest

Szóval ezt a jobbra emelkedő elméletet mindenképpen ki kell próbálnunk, és aztán levonjuk a következtetéseinket. Ja és egy fontos dolog! a vállfás ruhák ugye nem maradtak ki a selejtezésből?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük