Konyha lépésről lépésre

Szóval megint a konyha, vagy még mindig. Korábban írtam arról, hogy mindig fontos a funkciót szem előtt tartani a tervezés során, és hogy ez a konyha esetében hatványozottan igaz. Mégis hogyan kezdjünk hozzá? Mi legyen az a tervezési elv ami mentén haladjunk? most néhány pontba összeszedve megpróbálom leírni azokat a lépéseket amit figyelembe kell venni a tervezés során. A konyhában nem szerencsés az improvizáció, és az az indok sem hogy “jobban tetszene, ha a másik oldalon lenne”. A cél a jól használható kényelmes konyha. Az édesanyám szekrényében volt egy szakácskönyv, amit 1965-ben adtak ki. Ebben külön fejezet foglalkozik a modern lakás berendezésével, a bútorok elhelyezésével. Nagyon mulatságos olvasmány. A konyha tekintetében vannak benne olyan alapigazságok, amelyek ma is megállják a helyüket. Úgy mint: ” A háziasszony egyik fontos munkaterülete a konyha. Azért a korszerű konyha berendezése aszerint az alapelv szerint történik, hogy a háziasszony a legkevesebb mozgással s a legkisebb területen végezhesse el a konyhai munkákat.” Ezen kívül írnak még a hűtőszekrény fontosságáról és hogy mennyire megkönnyítik a modern háziasszony dolgát a villamos és gáz tűzhelyek.

Honnan indultunk?

 

 

059

 

Ez még nem a modern konyha….

 

 

 

magyar-neprajzi-lexikon

 

A modern konyha az 1960-as években.

 

011_az_eletmod_alakulasa_clip_image002_0001

panoramas_ingatlan-4

 

Na de hogy a mai kornak megfelelő modern konyhánk legyen íme néhány pontban összeszedve a tervezés fázisai:

1. lépés:

Fel kell mérned, hogy mennyire tölt be fontos szerepet az életedben a konyha. Nap- mint nap főzöl vagy csak alkalom szerűen? Egyedül vagy, vagy a pároddal, vagy családdal? Gyakran fogadsz vendégeket, olyankor általában hány embernek főzöl?

Ha csak ritkán főzöl és csak egyedül vagy ketten vagytok, akkor fölösleges nagy konyhában gondolkodni. Ha viszont gyakran főzöl, vagy többen vagytok, akkor kell hogy legyen elegendő helyes az ételek elkészítéséhez tálalásához.

kicsi

Modern-Small-Kitchens-Design-10 modern big kitchen design

2. lépés:

a tervezésnél fontos tudni, hogy ki használja leggyakrabban a konyhát, és annak a személynek a méreteit kell figyelembe venni. Az ergonomikus konyha tervezésének fontosságáról már beszéltem. Itt kell foglalkoznunk vele, mert nem mindegy, hogy a konyhában tevékenykedő milyen magas. A konyhapultok standard magasságától el lehet térni, sőt ajánlatos is, ha az átlagtól elérő a magasság. Ha nagyon alacsony vagy akkor nem jó a 90 cm, mert a levest esetleg sámliról kell majd kavarni. de ha az átlagnál magasabb. akkor érdemes magasabbra tervezni a pultot. A tűzhely akkor is lehet alacsonyabb.

 

compac-konyhapult-03 technistone-konyhapult-01

 

technistone-konyhapult-05

3. lépés: 

Mennyi tároló helyre van szükség? Van -e kamrád? Fontos, hogy legyen elegendő tároló hely az edényeknek, a konyhai eszközöknek, és akár kamraszekrényre is szükséged lehet. ne felejtsd el, hogy sok olyan eszköz mütyűr gyűlik össze a konyha tájékán, amit évente egyszer vagy kétszer használsz, de mégis jó ha van. azoknak lehet helyet találni a felső szekrények magasabb polcain. Amit gyakran használsz, az legyen mindig a kezed ügyében. Hasznos ha sok fiókot tervezel, annak a mélysége is lehet változó. Döntés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a konyhabútor vasalatokról, mert nagyon sok lehetőséget rejtenek.

 

3 6     359331 00006232230 amerikai-dio-konyhabutor-furner-th-design-11 balintbarkacs.unas_.hu_-680x365 Blum images kis-konyha-berendezesi-otletek-01 storage12

4. lépés:

Ha van lehetőséged a konyha lakásban történő elhelyezésének kiválasztására, akkor a keleti, délkeleti tájolást válaszd. nem túl meleg, de kellően világos. Ha nincs lehetőséged, akkor foglalkozni kell a megfelelő világításról (ha pl északi) a megfelelő árnyékolásról, (ha déli vagy nyugati). A mesterséges világításánál legyen központi megvilágítás, és mindenképpen legyen a munkapultot megvilágító fényforrás is. A konyha veszélyes üzem, fontos hogy jól lássuk hogy mit is csinálunk. És persze lehet még bútor világítás, vagy a párkányokon végig futó rejtett világítás, ami kellemes hangulatot ad a konyhának.

1contemporary-kitchen16 vil7P3VT contemporary-kitchen19 Fabulous-Light-Filled-Modern-Kitchens-Design-led-light-strip-lights-strips-under-cabinet-lighting-kitchen-ideas-house-stage-modern-pictures-Marble-Countertop-White-Cupboard freshomekreta6 virtuves-baldu-led-apsvietimas

5. lépés:

 

Ez akár az első lépések egyike is lehetne, de mindenképpen előzze meg a burkolást és festést. Fontos tudni előre, hogy hány elektromos géped van, milyen gépeknek kell elektromos kiállást biztosítani. Mi az amit napi szinten használsz és mi az amit csak ritkán veszel elő. A pult alatt is kell néhány kiállás a tűzhelynek, (akkor is ha gáz üzemű mert a szikragyújtó árammal működik) mosogatógép esetleg mosógép, a mosogatónál konyhamalac… Na és semmiképp nem szabad megfeledkezni a páraelszívó csatlakozásáról sem. A konyhai kisgépeket tárolhatjuk elrejtve is, de ha ilyen szépek, akkor elől is hagyhatjuk.

7 next1

1238184_625905827440954_1822897695_n

konyhai-tarolo3-660-440

Ha ezeket végig gondoltad, lejegyzetelted, majd ezt követően kezdődhet el a konkrét tervezés. erről a következő bejegyzésben…

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük