Lakásfelújítás- ahonnan indultam

Üdv Mindenkinek!

Már lassan vége az augusztusnak és igencsak elhanyagoltam hogy újabb tevékenykedéseimet megosszam veletek.
Hol is kezdjem… Ennek a történetnek az előzményei kicsit korábbra nyúlnak vissza.
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy Budapesten egy kis polgári lakás felújításában alkothassak. Elkezdtük keresgetni a megfelelő “alanyt”. A lakás kiválasztásánál több szempont is fontos volt, de három nagyon fontos szempont volt, amit előre tisztáztunk: udvari, földszinti galériázott nem jöhet szóba. …. Keresgettünk hónapokig, és éjszakákat töltöttem a hirdetési portálokon, virtuális sétákat tettem Budapest utcáin, amikor egy ajánlatot kaptunk: “most került a rendszerünkbe a lakás… még nincs a hirdetések között, földszinti, udvari galériázott lakás” Na tessék. De az az igazság, hogy mire ehhez a lakáshoz értünk már túl voltunk pár ijesztő, borzasztó, rémálomba illő agyon galériázott szinte bunker-szerű  lakás megnézésén, amikor már a kapualjban látod, hogy innen nagyon gyorsan ki akarsz majd jönni, úgyhogy azt gondoltuk: “Mit veszíthetünk?”
Innen talán már nem is kell nagyon részletezni a dolgot, mert mi más történhetett volna, minthogy megtetszett a környék, a ház, a lakás jó lehetőségnek kínálkozott. Az épület gyönyörűen fel van újítva,  a belső udvar napos, dézsákban bokrok virágok egyszóval nagyon jó hangulata van. Úgyhogy belevágtunk.
A lakás maga eléggé lepusztult állapotban van, és úgy igazán felújítandó, pont amilyet akartam.
A lakás 37 m2, egy szoba, egy konyha (ami az előszoba is egyben) és a konyhából nyíló fürdőszoba ami meglepően tágas (persze a garzonlakásokban utólag kialakított fürdőkhöz képest)és a fürdőszobából nyíló WC . A belmagasság 4,6 m amit a szobában kihasználva már csináltak egy galériát, de a konyhában és a fürdőben álmennyezet van.
Elkezdődött az agyalás, hogyan kezdjünk hozzá. Egy kicsit felvázolom részletesebben a kérdéseket szépen sorban:
A lakás belmagassága 4,6 m mint említettem úgyhogy elég magas ahhoz, hogy a galéria maradjon, mert tágas hely van fent is és lent is, de nagyon csúnya  és nem tudjuk, hogy mi van a burkolat alatt, és a galériára feljutás sem tetszik: meredek és csúnya na és rossz helyen van.
Másik kérdés, hogy a funkciók  maradjanak vagy hozzányúljunk-e gyökeresen az elrendezéshez?
Bontsuk- e el a konyhai fürdőszobai álmennyezetet és legyen -e még egy galéria?
Volt ami nem volt kérdés- a nyílászárókat ki kell cserélni. De akkor mégiscsak kérdés lett az egyértelmű dologból is: Milyen legyen a nyílászáró? Körbenéztünk kicsit az udvarban máshol hogyan is van ez a dolog. Mit ne mondjak: érdekes megoldásokkal találtam magam szemben.
 Az eredeti nyílászárók sötétbarnára vannak mázolva, és mivel kapcsolt gerébtokos ablakokról beszélünk, a külső ablakszárny íves, a belső ablakszárny szögletes. Próbáltam ellesni, hogy milyen ablakokat és ajtót válasszunk, hogy igazodjunk a többi lakáshoz, de ez lehetetlen küldetésnek bizonyult. Vannak fa nyílászárók, vannak fehér műanyag nyílászárók, és vannak színes műanyag nyílászárók: Van olyan is, ahol az íves ablaknyílás belső oldalára szögletes ablakokat raktak be. Ez nem a legszebb megoldás. Mindenesetre azt eldöntöttük, hogy íves műanyag ablakok lesznek, azt is eldöntöttük, hogy 3 rétegű üvegezéssel kérjük, abban még nem született döntés, hogy fehér legyen -e vagy színes.
A nagyobb gondot a fűtési rendszer kiválasztása és megvalósítása okozza, ami egy hosszabb lélegzetvételű téma és még nincs meg minden információm hozzá. Annyi biztos a mai jogszabályoknak megfelelő gázkémény nincs a házban, így központi gázfűtés nem lehet. (Vagy ha- igen akkor annak horrorisztikus anyagi vonzata van). Az is biztos, hogy ha a gázrendszerhez hozzányúlunk, akkor gázterv, engedély és a meglévő egyetlen fűtőtest, parapetes gázkonvektor megszüntetésével jár… Végül is nagy baj nincs jön a globális felmelegedés meg minden…..talán fűteni sem kell majd.
Most tehát a kutatás időszakába kerültünk: gazdaságosan üzemeltethető fűtési rendszer tervezés és kialakítás a feladat.
Ez lesz a következő dolog, amivl foglalkozni fogok, addig is néhány fotó a lakásról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük